یکی از بدترین کابوسهای یک مرد ابتلا به مشکلاتی است که رابطه جنسی او را تحت تأثیر قرار دهد. کاهش میلجنسی، اختلال نعوظ و زود انزالی از جمله شایعترین مشکلات جنسی هستند. اختلال نعوظ اگرچه با بالا رفتن سن تشدید میشود اما به این معنی نیست که در میان مردان جوان وجود ندارد.
درمان اختلال نعوظ در طب سنتی بر پایه اصلاح سبک زندگی، مصرف غذا و دارو و روشهایی از جمله حجامت انجام میگیرد. در این مقاله بعد از تشریح مکانیسم نعوظ و دلایل اختلال آن، به صورت جزئیتر دیدگاه حکما و کتب مرجع طب سنتی را در مورد شیوه درمان این عارضه تشریح میکنیم.
فهرست:
- مکانیسم نعوظ
- نعوظ چگونه شکل میگیرد؟
- اختلال نعوظ چیست؟
- چه عواملی باعث اختلال در نعوظ میشوند؟
- درمان اختلال نعوظ
- مکانیسم نعوظ از دیدگاه حکمای قدیم
- علل و درمان اختلال نعوظ از دیدگاه حکما
- سایر درمانهای اختلال نعوظ
- 5 اصل حکمای قدیم برای درمان اختلال نعوظ
مکانیسم نعوظ
نعوظ یا شقشدگی (erection) به حالتی گفته میشود که آلت تناسلی در اثر جریان خون بزرگ و سفت شده و به صورت قائم و یا مایل به بالا میایستد. اگر نعوظ صورت نگیرد و یا شل باشد، مرد قادر به انجام رابطه جنسی نیست و یا رضایت طرفین از رابطه تأمین نمیشود.
نعوظ یک فرآیند فیزیولوژیکی پیچیده است و اغلب در نتیجه تحریک یا برانگیختگی جنسی روی میدهد اگرچه گاهی به صورت خود به خود نیز اتفاق میافتد. آلت تناسلی، قسمتی از آناتومی دستگاه تناسلی مردانه است که به همراه بیضهها و کیسه بیضه، بخش خارجی دستگاه تناسلی را شکل میدهد.
بدنه اصلی آلت تناسلی، از سه ستون یا به اصطلاح سیلندر شکل گرفته است. دو سیلندر موازی در بالای آلت به نام اجسام غاری و یک سیلندر به نام بافت اسفنجی که مجرای ادرار را در برگرفته و در زیر آلت قرار دارد. در انتهای آلت هم کلاهک آلت قرار دارد.
آلت تناسلی از سه قسمت اصلی شکل گرفته است:
ریشه: بخشی از آلت تناسلی است که به دیواره شکم متصل است.
بدنه آلت: این بخش که قسمت اصلی آلت است و به آن شافت میگویند از سه محفظه داخلی تشکیل شده است. همان گونه که در شکل بالا هم مشخص است، دو استوانه موازی در بالای آلت به نام اجسام غاری (corpus cavernosum) و یک بافت اسفنجی لولهمانند در زیر آلت به نام Corpus Spongiosum که حاوی مجرای ادرار است، بدنه آلت را شکل میدهند. این سه استوانه به همراه رگها و اعصاب توسط پوست آلت پوشیده شدهاند.
کلاهک آلت: به قسمت مخروطی مانند آلت تناسلی، حشفه یا کلاهک آلت میگویند. این قسمت توسط پوست آلت پوشانده شده که با عمل ختنه برداشته میشود. سر آلت و به خصوص ختنهگاه، حساسترین قسمت آلت است و عصبهای زیادی دارد.
نعوظ چگونه شکل میگیرد؟
نعوظ در نتیجه افزایش جریان خون به آلت ایجاد میشود. هنگامی که یک مرد از لحاظ جنسی برانگیخته میشود (در نتیجه افکار جنسی یا تماس مستقیم) عضلات آلت شل میشوند و جریان خون از طریق رگهای آلت، اجسام غاری و بافت آلت را پر میکند. در نتیجه آلت بزرگ و سفت میشود.
همانگونه که از شکل بالا مشخص است، با پرشدن اجسام غاری و بافت اسفنجی، آلت سفت و متورم شده و به صورت افقی و یا متمایل به بالا میایستد. برای اینکه آلت در این حالت باقی بماند، ماهیچههای اطراف آلت مانع برگشت خون به بدن میشوند. هنگامی که این ماهیچهها، در اثر انزال یا عوامل دیگر، شل شوند، خون انباشته شده در آلت به بدن برگشته و آلت به حالت عادلی (شل و آویزان) باز میگردد.
اختلال نعوظ چیست؟
اختلال نعوظ (Erectile dysfunction) یا ED به معنی ناتوانی در ایجاد و حفظ نعوظ برای رابطه جنسی است. یعنی هنگامی که آلت تناسلی سفت نشده و یا در حین رابطه جنسی و قبل از انزال شل میشود به گونهای که رضایت طرفین از رابطه تأمین نمیشود.
این مشکل زمانی اختلال نعوظ نامیده میشود که مداوم باشد. چرا که یک سری عوامل مانند استرس ممکن است به صورت مقطعی بر توانایی مرد در ایجاد و حفظ نعوظ اثر داشته باشد. معمولاً اختلال نعوظ با یکی از نشانههای زیر همراه است:
- تنها در برخی از اوقات قبل از رابطه جنسی آلت تناسلی سفت شود.
- نعوظ قبل از رابطه حاصل شود، اما در حین رابطه و قبل از انزال شل شود.
- برای دستیابی به نعوظ نیاز به تحریک به بیش از اندازه وجود داشته باشد.
در مورد میزان شیوع اختلال نعوظ در میان مردان آمارهای بسیار متفاوتی وجود دارد. چرا که اختلال نعوظ در میان پزشکان یک تعریف واحد ندارد. برخی آمارهای حاکی از این است که ED شایعترین مشکل جنسی در میان مردان است. حدود 20 درصد از مردان زیر 40 سال به نوعی درگیر این مسئله هستند. این درصد با بالا رفتن سن هم افزایش مییابد. آمارها نشان میدهد که بیش از 30 درصد از مردان بالای 60 سال درگیر اختلال نعوظ هستند
برانگیختگی جنسی مردان فرآیندی پچیدهای است که در آن مغز، هرومونها، اعصاب، رگها و ماهیچهها درگیر میشوند و نتیجه این فرآیند ایجاد نعوظ در آلت است. اخلال در هر یک از این عوامل میتواند باعث عدم نعوظ یا ناپایداری آن شود. در نتیجه اختلال نعوظ میتواند ریشه فیزیکی یا عصبی داشته باشد.
هنگامی که تمام این زنجیره به درستی عمل کند، نعوظ کامل حاصل میشود. یعنی آلت سفت و محکم شده و راست و یا متمایل به بالا میایستد و این نعوظ تا پایان رابطه جنسی ادامه دارد. در غیر این صورت آلت از خون انباشته شده اما مشابه تصویر حالت شل و غیر قائم است.
چه عواملی باعث اختلال در نعوظ میشوند؟
کارشناسان، عوامل اختلال نعوظ را به چهار دسته تقسیم میکنند:
اختلال نعوظ عصبی (نوروژنیک): هنگام تحریک جنسی، مغز باید پیامی به رگهای آلت تناسلی ارسال کند تا این رگها شل شده و فرآیند پرشدن سیلندرهای آلت (اجسام غاری) شروع شود. اگر مغز به هر دلیلی قادر به ارسال این پیام نباشد، فرآیند نعوظ با اخلال موجه میشود. این نوع اختلال را که ممکن است ناشی از تروما، سکته مغزی، MS و یا جراحی لگن باشد، اختلال نعوظ عصبی میگویند.
اختلال نعوظ هورمونی: این نوع اختلال ناشی از ناهنجاریهای هورمونی است که عوامل مختلفی دارد. به طور مثال سطح بالای پرولاکتین (هورمونی که از غده هیپوفیز ترشح میشود) در بدن مردان میتواند منجر به ناتوانی نعوظ شود. در برخی از موارد کاهش تولید تستوسترون در بیضهها نیز میتواند منجر به اختلال نعوظ شود.
اختلال نعوظ روانی: عوامل روانی مانند استرس، افسردگی، اضطراب و کمبود عزت نفس بر توانایی مردان در ایجاد و حفظ نعوظ اثر دارند. در این حالت بدن از لحاظ فیزیکی هیچ مشکلی ندارد اما آلت تناسلی سفت نشده یا در حین رابطه سریعاً شل میشود.
پارامترهای مختلفی باعث بروز اختلال نعوظ میشوند که معمولاً در یکی از دستههای بالا قرار میگیرند. موارد زیر از جمله مهمترین دلایل اختلال نعوظ هستند.
- دیابت و نوروپاتی دیابتی (Diabetic neuropathy یا آسیب عصبی ناشی از دیابت)
- بیماریهای قلبی و عروقی
- فشار خون بالا
- تصلب شرایین (آترواسکلروزیس یا سخت شدن دیواره رگها)
- کلسترول بالا
- بیماری مزمن کلیوی
- بیماری پیرونی ( بیماریای است که آلت تناسلی به علت تشکیل بافت فیبروز، کج یا کوتاه شده و معمولاً با نعوظ دردناک نیز همراه است)
- شکستگی آلت تناسلی
- آسیب به استخوانهای لگن
- پرتو درمانی
- افزایش سن (با افزایش سن ممکن است دستیابی به نعوظ و حفظ آن دشوارتر میشود)
- بیماریهای مرتبط با پروستات
علاوه بر این عوامل، گاهاً اختلال نعوظ ممکن است به دلیل عوارض جانبی مصرف برخی داروها باشد. البته این مسئله از یک فرد به فرد دیگر ممکن است متفاوت باشد. یعنی مصرف یک دارو ممکن است روی توانایی یک مرد در ایجاد نعوظ اثر بگذارد و روی مرد دیگری نه.
مصرف بیشتر داروها عوارض جانبی به همراه دارد. این عوارض ممکن است از گوارش گرفته تا سیستم عصبی را تحت تأثیر قرار دهد. مصرف برخی از داروها هم ممکن است روی عملکرد آلت تناسلی تأثیر گذار باشد. مثلاً برخی از داروهای فشار خون بالا باعث میشوند تا رگها و عضلات آلت در هنگام تحریک جنسی، توانایی شل شدن نداشته باشند. عدم شل شدن رگهای آلت فرآیند نعوظ را مختل میکند.
مصرف داروهای زیر ممکن است منجر به اختلال نعوظ شود:
- داروهای ضد افسردگی (مانند کلومیپرامین، آمیتریپتیلین، ایمیپرامین،…)
- آنتیهیستامینها (مانند سایمتیدین، دیفینهیدرامین، …)
- داروهای کاهنده فشار خون (مانند کلرتیازید، متیلدوپا، ….)
- داروهای بیماری پارکینسون
علاوه بر برخی از داروها، مصرف الکل، سیگار، متادون و ماری جوانا و برخی دیگر از روانگردانها هم ممکن است بر توانایی مردان در دستیابی به نعوظ اثر بگذارند.
علاوه بر بیماریهای جسمی و داروها، یک دسته از عوامل مهم دیگر هم ممکن است بر کیفیت نعوظ آلت تناسلی اثرگذار باشند. این عوامل، عوامل روانی هستند.
مهمترین عوامل روانی ایجادکننده اختلال نعوظ، عبارتاند از:
- افسردگی
- اضطراب
- استرس
- ترس از رابطه جنسی (ژنوفوبیا)
- عزتنفس پایین
همانگونه که در بالا نیز اشاره کردیم، این عوامل تنها احتمال ایجاد اختلال نعوظ را بالا میبرند. ابتلا به این بیماریها یا مصرف این داروها به این معنا نیست که حتماً دچار این مشکل خواهیم شد.
در میان تمام عوامل ذکر شده، اصلیترین عامل اختلال نعوظ، عامل قلبی و عروقی است. نعوظ نتیجه انباشت خون در رگهای آلت است و هر عاملی که بر رساندن خون به آلت یا حفظ خون در آن اثر بگذارد، کیفیت نعوظ را پایین میآورد.
تا الان اشاره کردیم که اختلال نعوظ یکی از شایعترین مشکلات جنسی آقایان است و طیف گستردهای از عوامل هم ممکن است باعث ایجاد آن شوند. در ادامه به برخی از درمانهای رایج آن اشاره میکنیم.
درمان اختلال نعوظ
اختلال نعوظ بسته به اینکه چه ریشهای داشته باشد، نیازمند درمان متفاوتی است. ممکن است پزشک تشخیص دهد که رفع این عارضه نیازمند مصرف دارو است. ممکن ورزش، تغذیه و تغییر سبک زندگی توصیه شود. در مواردی که اختلال نعوظ ریشه روانی داشته باشد، مراجعه به سکستراپیست یا درمانگرجنسی میتواند مفید باشد.
موارد زیر از جمله رایجترین درمانهای این عارضه هستند.
داروهای خوراکی:
در حال حاضر داروهای بسیار زیادی برای رفع اختلال نعوظ وجود دارد. کافی است به ویترین داروخانهها دقت کنیم تا با انواع تبلیغات این داروها مواجه شویم. بیشتر این داروها به شکل قرص هستند. موارد زیر رایجترین داروهای رفع اختلال نعوظ هستند:
- سیلدنافیل (با نام تجاری ویاگرا)
- تادالافیل
- واردنافیل (لویترا)
مکانیسم اثر این داروها به این شکل است که باعث شل شدن و باز شدن عروق میشوند. با افزایش گردش خون و بازشدن رگهای آلت تناسلی، نعوظ صورت میگیرد. این قرصها در واقع اثر اکسید نیتریک را در بدن افزایش میدهند.
سیلدنافیل با نام تجاری ویاگرا، رایجترین قرص درمان نعوظ در بازار است. این دسته از قرصها باعث افزایش میل جنسی نمیشوند. یعنی در هنگامی که تحریک جنسی صورت نگرفته باشد، مصرف این قرصها باعث ایجاد نعوظ نمیشود. هنگام تحریک جنسی و آزاد شدن اکسید نیتریک، این داروها اثر آن را افزایش داده و با بازکردن عروق به ایجاد نعوظ و دوام آن کمک میکنند.
مصرف این قرصها با محدودیتها و عوارض جانبی همراه است. افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون، ام اس و ناراحتی معده نباید این قرصها را مصرف کنند. همچنین عوارضی مانند نامنظم شدن ضربان قلب، مشکلات بینایی، اختلال در تنفس و سوءهاضمه ممکن است در نتیجه مصرف این قرصها مشاهده شود.
داروهای تزریقی:
این دسته از داروها به شکل آمپول و توسط خود فرد به آلت تناسلی تزریق میشود. این دارو که بیشتر با نام آلپروستادیل شناخته میشود، توسط یک سوزن بسیار نازک به آلت تناسلی تزریق میشود. همانگونه که در شکل مشخص است، دارو به قسمت سیلندر آلت (جسم غاری) تزریق شده و با شل کردن عضلات و رگهای آلت، فرآیند انباشت خون و ایجاد نعوظ تسهیل میشود.
این دارو به شکل شیاف و کرم نیز موجود است، اما اثرگذاری آن به حالت تزریق بیشتر است.
دستگاه وکیوم:
دستگاه وکیوم که به پمپ آلت هم مشهور است، یک استوانه از جنس شیشه آکریلیکی است. آلت تناسلی درون این محفظه قرار میگیرد. هوای درون محفظه توسط یک پمپ مکیده شده و یک خلاً ایجاد میشود. در نتیجه این خلأ آلت از خون انباشته و سفت میشود. یک حلقه در ابتدای آلت گذاشته شده تا خون به بدن بازنگردد. اگرچه استفاده از دستگاه وکیوم در کل روش کمعارضهای است، اما گاهاً باعث ایجاد کبودی در آلت تناسلی و یا کاهش نیروی انزال به دلیل استفاده از حلقه میشود.
سایر روشهای درمان اختلال نعوظ:
این مسئله را نمیتوان انکار کرد که یک بدن سالم به طور معمول یک عملکرد جنسی مناسب را نیز دارا میباشد. از این رو گاهی پزشکان روشهای طبیعی از جمله اصلاح سبک تغذیه و سبک زندگی را به بیمار توصیه میکنند. روشهای زیر میتواند منجر به بهبود اختلال نعوظ شود:
- کنترل وزن و رفع چاقی شدید
- کاهش چربی و قند خون
- انجام منظم تمرینات ورزشی
- تمرینات کگل
- ترک سیگار و الکل
واضح است که این روشها دیربازده و به همان نسبت نیز بدون عارضه و پایدارتر است. در حالتهایی که بیمار منجر به عدم نعوظ شدید باشد، پزشک مجبور است از روشهای دیگر استفاده کند.
مکانیسم نعوظ از دیدگاه حکمای قدیم
بیماری اختلال نعوظ یک عارضهی جدید نیست و در گذشته هم این مسئله وجود داشته است. تا قبل از سال 1992، اختلال نعوظ در قالب کلی ناتوانی جنسی (impotence) مطرح میشد. در طب سنتی ایران از ناتوانی جنسی بیشتر با عنوان “ضعف قوهی باه” یاد شده و به صورت مفصل راجع به آن صحبت شده است. “باه” در لغت به معنی شهوت و میل به جماع است و قوهی باه در کتب قدیم معادل کلمه “توان جنسی” به کار رفته است.
از دیدگاه حکمای طب سنتی، سلامت جنسی در راستای سلامت عمومی بدن است. هنگامی که اعضای رئیسهی بدن یعنی قلب، مغز، کبد و اندام ]تناسلی سالم بوده و دچار سوءمزاج نباشند، قوت و توان جنسی هم در حالت طبیعی خود میباشد.
دیدگاههای متفاوتی در میان حکما، در مورد علت ضعف باه وجود دارد، اما موارد زیر در میان بیشتر آنها مشترک است:
- قوت تن که ناشی از سلامت اعضای رئیسه بدن است
- قوت روح (یعنی آسایش فکر و نداشتن افکار مشوش و پریشان)
- سلامت دستگاه تناسلی
در ویدیوی زیر حکیم خیراندیش، در مورد درمان نعوظ از دیدگاه طب سنتی اشاراتی دارد که مؤید موارد بالا است.
سخن اطبا این است برای اینکه نعوظ حاصل آید باید کارکرد بدن به گونهای باشد که تمام مراحل هضم چهارگانه غذا به درستی طی شود تا منی تولید شود. چرا که به گفته ابن سینا، منی ماده رطوبی بسیار لطیف حاصل از هضم چهارم است (قانون در طب، ترجمه عبدالرحمن شرفکندی، جلد 5، ص 229). از طرف دیگر برای ایجاد نعوظ نیاز به یک ماده رطوبی است که قابل تبدیل شدن به باد است و در هضم سوم حاصل میشود. مجموع این موارد باعث ایجاد شهوت شده و شهوت منجر به نعوظ سالم در آلت تناسلی میشود.
علل و درمان اختلال نعوظ از دیدگاه حکما
اگر بخواهیم به صورت دقیقتر، علل ضعف نعوظ در طب سنتی و راهکارهای درمان آن را بیان کنیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
ضعف قلب:
از میان اعضای رئیسه بدن، قلب مهمترین کارکرد را در ایجاد نعوظ دارد. همانگونه که در این مقاله هم اشاره شد، پزشکی جدید هم اختلال نعوظ عروقی (ناشی از مشکلات قلبی و عروقی) را شایعترین نوع اختلال میداند.
علامت ضعف قلب ضعف حرارت در کل بدن، ضعیف بدون نبض و رعشه است. هنگامی که قلب ضعیف باشد هم میل و شهوت جنسی کمشده و هم نعوظ سست و ناپایدار است. در این حالت بهتر است غذاهایی مصرف شود که مفرح و مقوی قلب هستند از جمله گلاب، گوشت تیهو، گنجشک و ادویه مفرح.
کم بودن حجم مایع منی:
این مسئله دو علت دارد، یا ناشی از ضعف بدنی است یا سوء مزاجع دستگاه تناسلی. علائم ضعف بدن بیحالی، لاغری و رنگ زرد صورت. در این صورت باید با خوردن غذاهای مقوی بدن تقویت شد. خرما، زیتون، گوشت بره و کبک از جمله غذاهایی هستند که مبهی (افزایشدهنده میل جنسی) و منعظ (نعوظآور) هستند (دائرةالمعارف طب سنتی، سیدمحمدعلی سیدنظری، 1397).
در مورد سوءمزاجع آلت تناسلی، طبیب این کار را از روی شکل ظاهری آلت تناسلی، رگهای آلت و بیضه و همچنین غلظت و رنگ منی تشخیص میدهد و بسته به اینکه خشکی، رطوبت، گرمی یا سردی بر آلت غالب شده باشد، دوای آن متفاوت است.
ضعف کبد:
کبد یکی از اندامهایی که اختلال کارکرد آن بر کل بدن اثر میگذارد. از دیدگاه طب سنتی، مرحله دوم هضم غذا و تولید کیموس در کبد صورت میگیرد که حاصل آن اخلاط چهارگانه و تولید خون صالح است. منی حاصل هضم چهارم است و هنگامی از کیفیت مناسب برخوردار است که هضم کبدی به خوبی صورت گرفته باشد. در این صورت منی شفاف و شیری رنگ و با بوی طبیعی است (بویی مانند شکوفه درخت خرما).
اگر کبد به هر دلیلی ناسالم باشد، بر کارکرد جنسی و از جمله نعوظ ممکن است تأثیر بگذارد. به این منظور باید ابتدا مشکلات کبد رفع گردد. در طب سنتی درمانهای مختلفی برای کبد وجود دارد. از جمله عرق خارمریم، افسنطین، شربت مصفی خون که ترکیب عسل و شاهتره است. ابن سینا یکی از بهترین درمانهای کبد را سکنجبین میداند.
یکی از اعمالی که میتواند باعث بهبود کارکرد کبد و در نتیجه بهبود نعوظ شود حجامت است. مطالعات انجام شده همچون این مطالعه (تأثیر حجامت در بیماران مبتلا به کبد چرب) اثرات مثبت حجامت بر کارکرد کبد را نشان میدهد.
ضعف مغز:
اشاه کردیم که برای ایجاد یک نعوظ با کیفیت سه شرط لازم است. قوت تن، سلامت دستگاه تناسلی و قوت روح. قوت روح ناشی از سلامت مغز است و زمانی حاصل میشود که تشویش و پریشانی فکری و استرس و اضطراب وجود نداشته باشد. این عوامل بیشتر ناشی از خشکی مغز هستند. سرکنگبین، خاکشیر، شیر و بادام، گلاب، گوشت تیهو و زعفران از جمله غذاهایی هستند که میتواند رطوبت مغز را افزایش دهند.
ضعف اعصاب آلت تناسلی:
هنگامی که دستگاه تناسلی ضعیف باشد (که در طب سنتی به آن فلج اعصاب آلت تناسلی میگویند) نعوظ سفت و باقوام حاصل نمیشود. علائم ضعف آلت تناسلی عبارتند از:
- رقیق بودن منی
- سرعت انزال زیاد
- لاغر و نحیف بودن آلت
بیشترین غذایی که در این زمینه توصیه شده است نخودآب است. همچنین شیر و عسل، گوشت گنجشک و کباب بره هم میتواند باعث قوت دستگاه تناسلی شود.
موارد فوق، مهمترین عوامل اختلال نعوظ از دیدگاه طب سنتی هستند. تشخیص و درمان دقیق هر کدام از این موارد بر عده طبیبان است. اما رعایت دستورات کلی غذایی میتواند در بهبود این عارضه کمک کند.
سایر درمانهای اختلال نعوظ
بکی دیگر از مواردی که در بهبود کیفیت نعوظ میتواند اثرگذار باشد روغن خراطین است. اگر میخواهید بیشتر در مورد روغن خراطین بدانید مقاله “3 واقعیت مهم در مورد روغن خراطین” را بخوانید.
روغن خراطین یک کلاژنساز است. مصرف آن میتواند به افزایش ضخامت آلت و خونرسانی به آن کمک کرده و باعث بهبود کیفیت نعوظ شود.
یکی از کاربردهای روغن خراطین (که اطبای چینی و ایرانی بر آن تأکید کردهاند) ترمیم اعصاب است. یک مطالعه بر روی 50 مرد مبتلا به MS نشان میدهد که مصرف خراطین میتواند بر بهبود کیفت نعوظ آنها تأثیر مثبت داشته باشد.
5 اصل حکمای قدیم برای درمان اختلال نعوظ
اشاره کردیم که اختلال نعوظ یکی از شایعترین مشکلات جنسی است، که علاوه بر مردان سن بالا، در مردان جوان هم مشکلساز میشود. حکمای طب سنتی این مسئله را ذیل مشکل “ناتوانی جنسی یا ضعف باه” در منابع طب سنتی مورد بحث قرار دادهاند.
طب سنتی نگاه یکپارچه و سیستمی به بدن دارد و معتقد است عارضهی یک عضو، بدون هماهنگی سایر اعضا و جوارح قابل رفع نیست. در بحث اختلال نعوظ هم این نگاه حاکم است. یعنی:
هنگامی یک نعوظ باکیفیت حاصل میشود که بدن سالم و اخلاط متعادل باشند، دستگاه تناسلی قوی و فکر آزاد و رها باشد. برای حاصل شدن این شروط سه گانه، کیفیت غذایی که مصرف میشود بسیار مهم است.
بیشتر حکما از جمله ابن سینا، تأثیر غذا در قوت جنسی را مهمتر از دارو میدانند. بوعلی سینا در کتاب قانون میگوید: ” و بدان که در تقویت نیروی جنسی بیشترین اعتماد بر اغذیه است که در آن ماده زیاد و برانگیختن قوه وجود دارد”.
اگر بخواهیم، توصیه حکمای قدیم را در 5 اصل خلاصه کنیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
اصل یکم: قبل از هر گام باید اصلاح مزاج صورت گرفته و اخلاط در اعتدال باشند
اصل دوم: غذاهای گرم و تر و مقوی مصرف شود: شیر و عسل، کباب بره، گوشت گنجشک
اصل سوم: ادویهها و عرقهای مفرح: گلاب، زعفران، بهارنارنج در برنامه غذایی باشد
اصل چهارم: حجامت سالانه به خصوص در فصل بهار و پاییز انجام شود
اصل پنجم: خشکی مغز برطرف شود
مواردی که در این مقاله اشاره شد، خلاصهای از آن چیزی است که در کتب مرجع و منابع طب سنتی آمده است. طبیعتاً بحث درمان ناتوانی جنسی در طب سنتی بسیار گسترده است که تلاش میشود در مقالههای آتی پوشش داده شود.
6 دیدگاه برای “درمان اختلال نعوظ در طب سنتی ”
اشتراکها: درمان گیاهی پروستات - 3 درمان طبیعی مؤثر
اشتراکها: درمان زود انزالی با حنا - خرافه یا واقعیت؟
اشتراکها: روغن خراطین - 3 واقعیت مهمی که باید بدانیم
اشتراکها: خواص سنجد برای مردان - 3 نکتهای که باید بدانید
اشتراکها: زالو درمانی در طب سنتی
اشتراکها: خواص توت خشک - 3 فایده اساسی برای بدن